Aktualnosti
Povijest
Bula
Biskup
Mapa biskupije
Središnje ustanove
Katedrala
Župe i svećenici
Školstvo
° TKI
° Paulinum
° Školski vjeronauk
° Augustinianum
Redovnici i redovnice
Caritas
Kršćani zajedno
Svetac tjedna
Duhovno štivo
Foto galerija
Knjiga dojmova
Linkovi

Hosanafest

ARHIVA: VIJESTI

27 2003
PROSLAVLJEN BOŽIĆ U SUBOTICI

Svečano je proslavljen Božić u svim katoličkim crkvama u Subotici. U dvije glavne crkve u centru grada bile su po dvije polnoćke, u franjevačkoj crkvi od 22,30 sati na hrvatskom jeziku i od 24,00 sata na mađarskom, dok u Katedrali od 22,30 sati na mađarskom, a od 24,00 sata na hrvatskom jeziku. Tamburaški orkestar je uzveličao polnoćku u subotičkoj Katedrali i svečanu misu na dan Božića u Aleksandrovu. Ministar vjera u Vladi R. Srbije, prof. dr. Vojislav Milovanović boravio je u Subotici za vrijeme Božića. Prisustvovao je misi polnoćki u župnoj crkvi Marije Majke Crkve u Aleksandrovu, a na sam dan Božića posjetio je Katedralu i pozdravio subotičkog biskupa mons. dr. Ivana Penzeša. i vjernike prije pontifikalne mise na mađarskom jeziku. Nakon toga ministar je posjetio još i druge biskupe kršćanskih crkava u Bačkoj koji slave Božić na ovaj datum. Žalosni događaji za vrijeme svetih misa u Božićnim danima bila su obijena auta na parkinzima ispred nekoliko crkava.

U sklopu proslave Božića 27.12.2003. održan je svečani prijem u dvoru biskupije za svećenike i redovnike grada Subotice i okolice povodom Božićnih blagdana i imendana biskupa mons. dr. Ivana Penzeša. Generalni vikar, mons. Bela Stantić, pozdravio je biskupa ističući važnost vremena u kojem živimo, a koje je puno izazova i na žalost obezvrijeđenih vrednota. Zaželio je biskupu da u svećenicima i dalje ima prve suradnike koji će u zajedništvu svjedočiti da je Isus Krist Bog ljubavi koji i sada spašava svijet. U odgovoru je biskup zahvalio na čestitci, kako za Božić, tako i za imendan. Istakao je nekoliko važnih momenata iz protekle godine i svakako nekoliko misli za narednu godinu. Svećeničko zajedništvo je najveća snaga našega poslanja. Služba naviještanja je prva zadaća svećenika i u tom zadatku biskup vidi ulogu naše mjesne Crkve kao mjesta susreta i dijaloga. Nada se da će naša Crkva biti sposobna ostvariti ona očekivanja koje Opća Crkva sada očekuje kao što je osobita uloga Teološko-Katehetskog Instituta i stvaranje Teološkog Učilišta u Subotici. Svećenici su se zadržali u srdačnom razgovoru i zajedničkom domjenku.

25 2003
Poslanica katoličkih biskupa u Srbiji za Božić 2003.

«Svjetlo istinito, koje rasvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na ovaj svijet.» (Iv 1,9)

Braćo i sestre!
U ovom 'istinitom svjetlu', koje 'dođe na ovaj svijet' i mi ulazimo u slavljenje otajstva Isusovog utjelovljenja i rođenja.
«Kada dođe punina vremena, posla Bog svoga Sina, rođena od žene» (Gal 4,4). Ovaj povijesni događaj uvijek za nas ostaje otajstvo, postepeno nam otkriva svoje dublje značenje, mogli bismo reći 'od-tajuje'. Krist ulazi u našu ljudsku povijest potpuno, postaje jedan od nas. Time naša povijest dobiva novo značenje, postaje povijest spasenja, posvećena povijest. Mi, svakim liturgijskim slavljenjem ovog otajstva, postajemo ga više svjesni i pokušavamo jače otvoriti svoja srca da nas ono potpunije zahvati. Bog pri tom do te mjere poštuje ljudsku slobodu da nam milosni dar nikad ne nameće, nego nam ga stavlja na raspolaganje i ostavlja mogućnost da ga u slobodi prihvatimo ili odbijemo. Iz toga prihvaćanja ili odbijanja proizlaze za nas mnoga životna opredjeljenja.
Svjesni važnosti ovog povijesnog trenutka i snage koja nam dolazi iz Isusovog utjelovljenja, mi biskupi katoličke Crkve na ovom području želimo s vama vjernicima podijeliti radost i odgovornost za naš specifični doprinos, da bi i u ovo naše vrijeme jače zasjalo «Svjetlo istinito, koje rasvjetljuje svakoga čovjeka.» (Iv 1,9)
Povjerenje u Isusa, koji postaje brat svima, vodit će nas do onog specifičnog kršćanskog stava, koji svakoj osobi pristupa kao bratu ili sestri i zalaže se za sveopće jedinstvo u ljubavi, koje se temelji na Isusovoj želji da sve ljude dovede Ocu.
Taj novi način života podsjeća nas da i mi moramo prihvatiti odgovornost za izgradnju ovozemaljskog društva, po mjeri istinskih vrednota, koje su zapisane u srcu svakog ljudskog bića, te jasno izražene u Isusovoj nauci. Na to nas podsjećaju i crkveni dokumenti:
«Na svom putovanju prema nebeskoj domovini kršćani treba da teže za onim i cijene što je gore. To pak ne umanjuje nego dapače povećava važnost njihove zadaće da surađuju sa svim ljudima na humanijoj izgradnji svijeta.» (GS 57)
Važnost ove zadaće u ovom trenutku se pojavljuje i kao potreba odlučivanja i izbora prikladnih osoba za vodstvo u društvu. Dok vas podsjećamo na ovu važnu građansku dužnost i pravo, napominjemo kriterije koji svakog pojedinca trebaju u tom odlučivanju voditi, a ti su sadržani u potrebi takovog uređenja ovozemaljskog društva, da bi ono svim njegovim stanovnicima moglo omogućiti da što bolje razviju svoje ljudske i duhovne sposobnosti i tako nesmetano rade za postizanje neprolaznih ciljeva. Svjesni da «misterij kršćanske vjere pruža neprocjenjive poticaje i pomoći da se sa većim zalaganjem izvrši taj zadatak» (usp. GS 57), molimo i želimo zajedno s vama da 'svjetlo istinito', prosvijetli svakog građanina ove zemlje, da mogne dati svoj istinski doprinos za napredak ovog društva.
Međutim, ne možemo prešutjeti žalost radi onih nesporazuma zbog kojih ovogodišnji Božić po gregorijanskom kalendaru nije bio uključen u zimski raspust. Tako je nastalo nepravedno prebrojavanje naših građana po vjerskoj pripadnosti. Tim više, što je katolička Crkva sve ovo vrijeme pokazivala iskrene znakove suživota i tolerancije i unapređivala susretanje u ljubavi svih građana.
Naš vjernički doprinos za uspostavljanje civilizacije ljubavi, jest upravo naš autentični kršćanski život. Kršćanske vrednote, koje su nadahnjivale i prožimale naše vjerničke zajednice kroz stoljeća, predstavljaju kulturnu baštinu koju trebamo ponovno oživjeti i dalje razvijati. Posebno ističemo vrednotu rada, zalaganja, odgovornosti i solidarnosti s potrebnima. Žuljave ruke seljaka koji obrađuje zemlju i donosi nam njene plodove, trud majke koja brižno njeguje djecu i daruje im život, intelektualni napor umjetnika koji nam otvaraju oči za nove poglede na život, traženja mladih da se aktivnije uključe u odlučivanje…, sve su to razni vidovi po kojima i danas Božja Mudrost nastavlja 'igrati se na zemlji i radovati drugovanju sa sinovima ljudskim' (usp. Izr 8,31). U tom nas pogledu potiču i saborski dokumenti: «Kada, naime, čovjek radom svojih ruku ili pomoći tehnike obrađuje zemlju da donese plod i postane dostojnim prebivalištem čitave ljudske obitelji i kad svjesno sudjeluje u životu socijalnih grupa, on tada ostvaruje Božji plan, koji je bio objavljen na početku vremena, da, naime, podvrgne sebi zemlju i dovrši stvaranje, a ujedno razvija i samoga sebe.» (GS 57)
Po tom i takovom zalaganju, Isusova prisutnost u vjerničkim zajednicama će postati još vidljivija, a naše slavlje radosnije i potpunije. U toj radosti izražavamo svoje čestitke: «Sretan i blagoslovljen Božić!» Mislimo ovdje i na braću i sestre koji slave Božić po julijanskom kalendaru te im već sada upućujemo svoje čestitke: «Hristos se rodi!»
Uz iskrene želje da sav naš život obasja 'istinito svjetlo' upućujemo vam pastirski blagoslov za Novu Godinu, 2004.
Božić 2003.

Vaši biskupi:

Mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski i metropolita,
Mons. Janos Penzes, biskup subotički,
Mons. Laszlo Huzvar, biskup zrenjaninski,
Mons. Đuro Gašparović, generalni vikar za Srijem,
Vladika kir Djura Džudžar, apostolski egzarh za grkokatolike


25 2003
BOŽIĆNA PORUKA DR. IVANA PENZEŠA SUBOTIČKOG BISKUPA

«DANAS VAM SE RODIO SPASITELJ» (Lk 2,11)

Ništa drugo ne želimo činiti u ovom slavlju nego ovo: u stavu i poimanju djeteta jedni s drugima slovkati staru i već tako često slušanu poruku Božića; osvojiti riječ po riječ rečenicu: "Danas vam se rodio Spasitelj!"
Danas! - Ovdje ne slavimo jednostavno neki daleki događaj iz dana cara Augusta, slavimo događaj koji određuje sva vremena, prošlost isto tako kao i sadašnjost, a budućnost isto tako kao i prošlost. Bog nam u Isusu Kristu postaje opipljiv - za svako vrijeme i za sva vremena. Bog postaje djetetom da bismo mi postali djeca Božja - za svako vrijeme i za sva vremena. Nikada se u liturgiji ne kaže "nekoć", nego "danas"!
Vama se rodio! - I na ovoj formulaciji vrijednoj pažnje čovjek može zaslovkati. Kako je to dijete rođeno "nama"? Dolazi li u nekoj obitelji dijete na svijet, taj se događaj normalno tiče samo oca, majke i rodbine.
Danas vam se rodio! - zvuči tako, kao da svi mi pripadamo najužem obiteljskom krugu tog djeteta. Nije da samo zvuči tako, nego to tako i jest, jer će to dijete jednom kasnije reći: "Tko vrši volju Oca mojega, taj mi je brat, sestra, majka."
Dijete nam je rođeno! To znači da to rođenje čini čovječanstvo jednom obitelji. To dijete pripada svima i svi pripadaju tom djetetu!
Danas vam se rodio Spasitelj! - Tu posljednju riječ je vjerojatno najteže slovkati, jer iscrpljuje, postala je zatvorena i nejasna. A ipak, s kakvim intenzitetom mi ljudi danas tražimo sredstva i ljude koji nas oslobađaju od bolesti, dosade, patnje, očaja, ukratko - od nesreće! S kakvim intenzitetom težimo za zdravljem, pravdom, radošću, povjerenjem zaštićenošću, ukratko - za srećom. I to je jedna od najvećih tajni slavljenja Božića, jedan od najvećih paradoksalnosti božanskog djelovanja: Spasitelj čovječanstva se ne pojavljuje u ljudski shvatljivom obliku veličine, snage, genijalnosti, pravde i moći, nego u božanski neshvatljivom liku djeteta.
Radosna božićna poruka jest poruka Krista čovjekoljupca. To čovjekoljublje nastojmo i mi očitovati i zanj svjedočiti svojim zalaganjem i otvorenošću za svakog čovjeka. Neka znak toga opredjeljenja bude i naše međusobno čestitanje Božića. Neka u stisku ruke bude iskazana blizina i ljubav, a Božji blagoslov neka nas prati u svim danima našeg života.

Želim svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu Godinu!

+ Ivan, v.r. biskup

14 2003
AGAPE - 25 godina jedne izdavačke kuće

U Franjevačkom samostanu (Bonaventurianum) u Novom Sadu, 13. prosinca 2003. proslavljen je srebrni jubilej, tojest 25 godina postojanja, katoličke izdavačke kuće Agape. Proslavu su svojim prisutstvom uzveličali SE. Eugenio Sbarbaro-Apostolski Nuncij u SCG, mons. Stanislav Hočevar-nadbiskup Beogradski, mons. Laslo Hužvar-biskup Zrenjaninski, biskup ordinarij mons. dr. Ivan Penzeš, o. Lucije Jagec OFM-provincijal Hrvatske Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, franjevci iz Beograda, Zemuna, Subotice i Novog Sada, te mnogi urednici katoličkih medija u SCG. Program je započeo otvaranjem izložbe izdanja izdavačke kuće Agape, nakon toga je o. dr. Karlo Harmath OFM-direktor Agapea upoznao prisutne s poviješću i djelovanjem ove izdavačke kuće. Nadovezao se na ovo predavanje biskup Hužvar Laslo koji je i sam bio urednik vjerskog časopisa Hitelet na mađarskom jeziku koji slavi 40 godina postojanja, a koji časopis sada izdaje Agape. Svetu misu je predvodio SE. Eugenio Sbarbaro-Apostolski Nuncij s prisutnim biskupima uz koncelebraciju više svećenika, prenio je Papine poseben pozdrave i na kraju podijelio papinski blagoslov, a nakon svete mise blagoslovio katolički radio koji je upravo započeo svoje djelovanje. Svečanost je direktno ovaj radio prenosio, kao i pozdravne govore i obraćanje slušateljima triju biskupa. Nakon pauze za bratski agape, predavanje je imala dr. Dubravka Valić, predsjednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole, na temu “Vjerske zajednice, mediji i demokracija – rezultati i zaključci dvaju simpozija”. Uslijedila su kraća predavanja koja su održali o. Leopold Rochmes OFM, generalni vikar beogradske nadbiskupije i urednik časopisa Blagovijest, s. Emanuela Žerdin iz Media centra beogradske nadbiskupije, preč. Roman Miz, grkokatolički župnik u Novom Sadu, pisac, urednik lista na rusinskom jeziku “Dzvoni”, preč. Andrija Anišić, urednik katoličkog lista na hrvatskom jeziku “Zvonik”, vlč. mr. Laslo Sunđi, urednik vjerskog programa na mađarskom jeziku na radiju u Temerinu i Novom Sadu, te Čaba Kovač iz Subotice.

12 2003
Redovnički dan u Subotici12.12.2003. u franjevačkom samostanu u Subotici održan je redovnički dan za redovnice i redovnike koji žive i djeluju u Srbiji i Crnoj Gori. Skupu je predsjedao mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup Beogradski – redovnik salezijanac – a pozdravio je sve prisutne i biskup Subotički mons. dr. Ivan Penzeš. Predavanje je održao o.dr. Tadej Vojnović, franjevac iz Novog Sada, a nakon svete mise sve su učesnike ugostili subotički franjevci.

9 2003
Proslava 25 godišnjice izdavačke kuće Agape

Datum: 13-14. 12. 2oo3.
Mjesto: Novi Sad, Cara Dušana 4 (Bonaventurianum)
Organizatori: Agape, Novi Sad, Cara Dušana 4
i Franjevački samostan, Novi Sad, Cara Dušana 4

Program: 13. prosinca 2003.

9,00: otvaranje izložbe o radu i izdanjima Agape – pozdravni govori
9,45: Predavanje: 25 godina u službi vjerske kulture -: Károly Harmath
10,30: Hitelet: 40 godina – preuzv. gosp. László Huzsvár, biskup zrenjaninski
11,15: Sv. Misa za širenje Evanđelja putem medija
Koncelebraciju predvodi: SE. Eugenio Sbarbaro, Apostolski Nuncij pri SCG Blagoslov prostorija katoličkog radija.
12,15: Buffet
14,30: Predavanje: dr Dubravka Valić, predsjednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole:Vjerske zajednice, mediji i demokracija – rezultati i zaključci dvaju simpozija

15,15: Koreferati (po 15 min.): Katolički mediji u Vojvodini i Srbiji nakon 2. svjetskog rata

1. Tiskani mediji:
Blagov(ij)est - o. Leopold Rochmes, franjevac, generalni vikar beogradske nadbiskupije, glavni urednik
Dzvoni - i vjerska književnost na rusinskom i ukrajinskom - preč. gosp.o. Roman Miz grkokatolički župnik u Novom Sadu, pisac, urednik
Zvonik - i vjerska književnost hrvatskom jeziku, vjerski programi na elektronskim medijima na hrvatskom jeziku – vlč. Andrija Anišić, župnik, glavni urednik

2. Elektronski mediji:
Vjerski programi na radijima u SCG na mađarskom jeziku - vlč. mr László Szungyi, župnik u Temerinu
Internet izazov za crkvu – s. Emanuela Žerdin, Media center beogradske nadbiskupije
Katolička Crkva SCG na internetu – gosp. Csaba Kovács
Izložba otvorena za javnost: 16 – 20 sati

14. prosinca 2003.
Izložba otvorena za javnost: 9-12 i 15-19 sati
Povratak na prethodnu stranicu Vrh stranice

 

Copyright © 2002 - 2006 Subotička biskupija - Sva prava zadržana. PHP code & design by Zoran Jurić.
Urednici Zoran Vojnić Tunić & Kovács Csaba.
Danas je
Vi ste posjetitelj broj: 1693528. Trenutačan broj posjetitelja: