Aktualnosti
Povijest
Bula
Biskup
Mapa biskupije
Središnje ustanove
Katedrala
Župe i svećenici
Školstvo
° TKI
° Paulinum
° Školski vjeronauk
° Augustinianum
Redovnici i redovnice
Caritas
Kršćani zajedno
Svetac tjedna
Duhovno štivo
Foto galerija
Knjiga dojmova
Linkovi

Hosanafest

ARHIVA: VIJESTI

25 2003
SLUGA BOŽJI GERARDA TOMO STANTIĆ

ZAVRŠEN PRVI STUPANJ NA PUTU PREMA BEATIFIKACIJI SLUGE BOŽJEGA GERARDA TOME STANTIĆA, KARMELIĆANINA

Sjednicom koje je održalo sudište u kauzi kanonizacije sluge Božjega Gerarda Tome Stantića 25. lipnja završilo je propisana istraživanja u tom postupku i određeno je da se objave akti istoga postupka. Naime, biskupijsko sudište u kom su delegat biskupa Mr. Andrija Kopilović, promicatelj pravde mons. Stjepan Beretić i bilježnik preč. Jakob Pfeiffer održali su više sjednica u Subotici i Somboru i saslušavši mišljenje vicepostulatora o.Ante Stantića i promicatelja pravde sudište je donijelo akt o proglašenju završenog dijela kauze koji se sastojao u istraživanju i prepisivanju akata iz toga postupka. Prema normama kanonskog prava u kauzama svetaca br. 27., dio procesa je ovom sjednicom završen. Slijedi još svečana javna sjednica na kojoj će svi dokumenti biti zapečaćeni i poslani u Rim. Do tada u smislu istoga broja promicatelj pravde i postulator još trideset dana predlažu i pozivaju nove svjedoke i nove dokumente ako ih tko posjeduje.
U Subotici, 25.06.2003.
Andrija Kopilovć, sudac-delegat


20 2003
TIJELOVO

U četvrtak, 19.06.2003. mons. dr. Ivan Penzeš, biskup subotički, predvodio je svečano misno slavlje uz koncelebraciju subotičkih svećenika u katedrali –bazilici Svete Terezije Avilske u Subotici. Održana je i tradicionalna Tijelovska procesija dužim putem oko katedrale. O procesiji možete više fotografija vidjeti ovdje.17 2003
LITURGIJSKO VIJEĆE PRED NOVIM ZADACIMA

U utorak, 17. lipnja u Biskupskom domu u Subotici održalo je svoju sjednicu Liturgijsko vijeće subotičke Biskupije, kao i Vijeće za liturgiju BK SCG. Sjednici Vijeća je prisustvovao i beogradski nadbiskup metropolita mons. Stanislav Hočevar. Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća preč. Andrija Kopilović. Pred Vijećem se našlo nekoliko novih zadataka. Ponajprije prema tipskom izdanju novoga Rimskog misala treba sačiniti vlastiti dodatak Misalu sa slavljima koja su vlastita biskupijama ove metropolije. Jednako tako je izišao i novi Martirologij katoličke Crkve sa puno novih podataka proglašenih svetaca i blaženika u zadnjih dvadesetak godina. One čiji je život osobita poruka i za naše podneblje, a sveci opće Crkve svakako, ulaze i u novi kalendar naših biskupija. Kao treći zadatak pred Vijećem se našao i izrada tzv. Direktorija, to je priručna knjiga za svećenike i sakristane gdje se nalaze upute za dnevno Bogoštovlje sa svim detaljima. Da bi se tako zamašan posao mogao polako privesti ostvarenju, organizirane su tri podkomisije Vijeća sa vlastitim zadacima. Na istoj sjednici je prisustvovao i predsjednik Liturgijskog vijeća BK SCG, mons. dr. Ivan Penzeš, te je na ovoj sjednici održana i konstituciona sjednica ovoga tijela. Zadatak Vijeća BK je animiranje liturgije i pomoć na cijelom području Biskupske Konferencije. Za tajnika Vijeća je izabran preč. Slavko Večerin, a za potpredsjednika izabran preč. Andrija Kopilović. Slijedeća sjednica Vijeća je zakazana za rujan ove godine.

16 2003
PROBLEMI U KATEHIZACIJI

U ponedjeljak, 16. lipnja je održana plenarna sjednica Katehetskog vijeća subotičke Biskupije sa kojega je dato slijedeće priopćenje: Na sjednici se raspravljalo o aktualnim problemima školskog vjeronauka u našoj zemlji. Naime, kako je na pomolu školska reforma a primjenjivat će se u I. razredu osnovne škole od školske 2003/2004. godine školski vjeronauk je doveden u nezavidnu situaciju potpune marginalizacije. Vijeće je jednoglasno za to da školski vjeronauk i u novoj reformi zadrži svoj status koji je do sada imao. Naime, ako je vjeronauk odgojno-obrazovni predmet ne može se prekidati njegov kontinuitet svake godine, jer se to protivi samoj naravi odgojnog fenomena. Vijeće protestira što se je i ove godine zaobišao dogovoreni način upisa u I. razred, a dogovoreno je da kod upisa bude prisutan i kateheta. S druge strane raspolažemo informacijama da se već pri završetku zabavišta i kod upisa u I. razred odgovaralo od upisa na vjeronauk. Stoga će Vijeće zamoliti Vladinu komisiju za organizaciju i ostvarivanje vjerske nastave u školama Srbije da se upis ponovi prije 1. septembra 2003. godine. Raspravljalo se o razlici školskog vjeronauka i župske kateheze. Kako pitanje zahtijeva dublju pripravu i analizu, tema je ostavljena za jesensku sjednicu. U drugoj točki dnevnog reda se raspravljalo o prikladnim školskim udžbenicima. Zaključeno je da se udžbenici i dalje izdaju prema važećem Planu i programu, a svaki kateheta je potpuno slobodan koristiti stručnu literaturu po vlastitom izboru u pripravi nastavnih jedinica. U cilju što konstruktivnije suradnje Katehetskog vijeća i kateheta odlučeno je da način informiranja kateheta bude putem susreta, e-maila, kroz tisak. U cilju bolje duhovne formacije kateheta predviđeni su tečajevi i duhovne vježbe tijekom ljeta.

6 2003
Misa proglašenja blaženom s. Marije Propetoga Isusa Petković

Mnoštvo subotičkih hodočasnika sudjelovalo je dana 06.06.2003. u Dubrovniku na svečanom misnom slavlju koje je predvodio sveti Otac Papa Ivan Pavao II., povodom proglašenja blaženom s.Marije Propetoga Isusa Petković, utemeljiteljice družbe Kćeri Milosrđa III. reda Svetog Franje, čije sestre djeluju i danas u Subotici. Na svetoj misi koncelebrirao je i subotički biskup mons. dr. Ivan Penzeš, kao i njegov tajnik, preč. Slavko Večerin. Kod proglašenja blaženom s. Marije, djeca iz subotičkog vrtića koji nosi ime nove blaženice, darovala su Papi cvijeće, a kod prinosa darova na oltar, jedan par mladih obučeni u Bunjevačke nošnje prinijeli su kruh kao simbol kako je s. Marija iz Bačke prosila kruh za siromašne krajeve Dalmacije.

Donosimo ovdje propovijed Svetoga Oca:

Propovijed pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku

1. "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" (Mk 10, 17), upita onaj mladić, koji jednom zgodom dođe pred Isusa te kleknu preda nj.
Draga braćo i sestre, i mi, koji smo se na ovaj bogoslužni skup sabrali kao učenici "dobroga Učitelja", postavljamo mu danas isti upit kako bismo doznali koji je to put što vodi u život vječni.
Odgovor je jednostavan i izravan: "Izvršavaj zapovijedi!" I dođe k Onome koji je pravo vrelo istine i života. Sabran na ovo radosno slavlje, puk dubrovački, zajedno s hodočasnicima pristiglima iz drugih dijelova Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, iz Crne Gore i drugih zemalja, sa strahopoštovanjem prihvaća poziv "dobroga Učitelja" te smjerno ište njegovu pomoć i njegovu milost kako bi na taj poziv mogao odgovoriti velikodušno i sa zalaganjem.
2. Predraga braćo i sestre, srdačno pozdravljam sve vas zajedno s vašim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, koji vas prate na vašemu putu kršćanskoga svjedočenja. Srdačan pozdrav biskupu ove biskupije Želimiru Puljiću, kojemu zahvaljujem na ljubaznim riječima koje mi je upravio, te navlastito sestrama kćerima Milosrđa, koje je utemeljila nova blaženica. S poštovanjem pozdravljam Predsjednika Republike, građanske i vojne vlasti te zahvaljujem njima i svima koji su radili kako bi se mogao ostvariti ovaj moj pohod.
Sjećajući se mojega prethodnika Pija IV, koji je ovdje bio nadbiskup, s radošću dođoh u ovaj stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra, o čemu svjedoče u kamen upisane riječi nad vratima tvrđave svetoga Lovrijenca: Non bene pro toto libertas venditur auro ("Sloboda se ne prodaje ni za sve blago svijeta"), i one na vratima Vijećnice u Kneževu dvoru: Obliti privatorum, publica curate ("Zaboravite vlastite probitke i skrbite se za zajedničko dobro").
Želja mi je da baština ljudskih i kršćanskih vrijednosti, što se je nagomilala tijekom minulih stoljeća, i dalje, uz Božju pomoć i pomoć vašega Parca, svetoga Vlaha, bude najdragocjenije blago puka ove zemlje.
3. "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" (Mk 10, 17). To je isto pitanje i sestra Marija Propetoga Isusa postavljala svojemu Gospodinu sve od vremena kada je, kao djevojka u Blatu, na otoku Korčuli, zauzeto radila u župi i nastojala služiti bližnjemu u Društvu Dobroga Pastira, u Udruzi katoličkih majki, ili u Pučkoj kuhinji.
U njezinu je srcu odjeknuo jasan i razgovijetan odgovor: "Dođi i idi za mnom!" Osvojena Božjom ljubavlju, odlučila je zauvijek se posvetiti Bogu te ostvariti težnju da se posve preda duhovnome i materijalnome dobru najpotrebnijih. Osnovala je tako Družbu kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda svetoga Franje, koja ima jasnu zadaću "širiti i promicati, preko duhovnih i tjelesnih djela milosrđa, poznavanje Božje ljubavi". Nisu nedostajale teškoće. Međutim, sestra je Marija neslomljivom odlučnošću išla naprijed, prikazujući svoje patnje kao djela bogoštovlja i podupirući svoje sestre riječju i primjerom. četiri je desetljeća majčinski mudro upravljala svojom redovničkom zajednicom, otvorivši je misijskome radu u raznim zemljama Latinske Amerike.
4. Lik me blažene Marije Propetoga Isusa vodi k razmišljanju o svim hrvatskim ženama; o suprugama i sretnim majkama te o onima, koje su zauvijek obilježene tugom zbog gubitka koga iz svoje obitelji u strašnome ratu iz devedesetih godina prošloga stoljeća, ili pak zbog kakva drugoga gorkog događaja, koji ih je pogodio.
Mislim na tebe, ženo, jer svojom osjetljivošću, velikodušnošću i jakošću "obogaćuješ poimanje svijeta i pridonosiš punini istine o međuljudskim odnosima" (Pismo Ženama, 2). Tebi je Bog povjerio na poseban način stvorenja, te si pozvana postati nezamjenjiva potpora postojanju svake osobe, posebno pak u krugu obitelji.
Vrtoglavi tijek suvremenoga ljudskog života može dovesti do zamagljenja i čak do gubitka onoga što je ljudsko. Možda je našemu dobu kao ni jednomu drugom razdoblju povijesti potrebna "ona 'umnost' žene, koja će jamčiti osjetljivost za čovjeka u svakoj prigodi" (Mulieris dignitatem, 30).
Hrvatske žene, svjesne svojega vrlo uzvišenoga poziva "supruge" i "majke", nastavite gledati na svaku osobu očima srca te joj ići ususret i biti uza nju osjetljivošću, što je vlastita majčinskome osjećaju. Vaša je nazočnost prijeko potrebna u obitelji, u društvu, u crkvenoj zajednici.
5. Na poseban način mislim na vas, žene koje živite posvećenim životom poput Marije Petković i koje ste prihvatile poziv na nasljedovanje Krista nepodijeljena srca, u čistoći, siromaštvu i poslušnosti.
Nemojte se umoriti vjerno odgovarajući na jedinu Ljubav vašega života. Naime, posvećeni život nije samo velikodušno zalaganje ljudskoga bića, nego je navlastito odgovor na dar, koji dolazi s Neba i koji traži da ga se prihvati nepodijeljena srca. Neka vas svakodnevno iskustvo nezaslužene Božje ljubavi prema vama potiče na posvemašnje darivanje vlastitoga života kroz služenje Crkvi i braći, predajući Bogu u ruke sav svoj život, svoju sadašnjost i svoju budućnost.
6. "Isus ga na to pogleda i zavoli" (Mk 10, 21). Očima punim nježnosti Bog gleda na onoga tko žudi ispuniti njegovu volju i ići njegovim putovima (usp. Ps 1, 1-3). Svatko je, naime, u skladu s vlastitim pozivom, pozvan ostvarivati u sebi i oko sebe Božji naum. U tu svrhu Duh Sveti čovjeka vjerna Bogu zaodijeva posvema "u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost" (Kol 3, 12). Jedino se, naime, na taj način može graditi ovozemni grad po uzoru na sliku onoga nebeskog.
Vaša kršćanska zajednica rasla i učvršćivala se u uzajamnome oprostu, ljubavi i miru: to je prošnja, koju Papa danas upravlja Gospodinu za sve vas.
"I sve što god riječju ili djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu" (Kol 3, 17).
Njemu neka je slava u vijeke vjekova!Povratak na prethodnu stranicu Vrh stranice

 

Copyright © 2002 - 2006 Subotička biskupija - Sva prava zadržana. PHP code & design by Zoran Jurić.
Urednici Zoran Vojnić Tunić & Kovács Csaba.
Danas je
Vi ste posjetitelj broj: 1732468. Trenutačan broj posjetitelja: