Aktualnosti
Povijest
Bula
Biskup
Mapa biskupije
Središnje ustanove
Katedrala
Župe i svećenici
Školstvo
° TKI
° Paulinum
° Školski vjeronauk
° Augustinianum
Redovnici i redovnice
Caritas
Kršćani zajedno
Svetac tjedna
Duhovno štivo
Foto galerija
Knjiga dojmova
Linkovi

Hosanafest

ARHIVA: VIJESTI

27 2007
PROŠTENJE NA BUNARIĆU - 2007.

Münchenski nadbiskup kardinal Friedrich Wetter na proštenju u marijanskom svetištu Bunarić kod Subotice

“Prepustimo se Mariji – neka nas vodi k Isusu“

„Usmjerimo i mi svoj pogled prema Mariji, koja kod Boga živi, ondje, kamo smo svi usmjereni na ovozemaljskom hodočašću. I mi možemo tako urediti naš život i umiranje. Prepustimo se Mariji, neka nas vodi k Isusu koji će nas jednom poput svoje nebeske Majke uznijeti u svoju nebesku slavu“, poručio je münchenski nadbiskup kardinal Friedrich Wetter okupljenim vjernicima i hodočasnicima na misnom slavlju u nedjelju 26. kolovoza u marijanskom svetištu Bunarić kod Subotice kojim je proslavljeno tradicionalno proštenje. Uz kardinala Wettera suslavili su i apostolski nuncij u R. Srbiji mons. Eugenio Sbarbaro, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, subotički biskup Ivan Pénzes, rektor Svetišta mons. dr. Andrija Kopilović te svećenici Subotičke biskupije. Svečano slavlje započelo je prijenosom Gospina lika iz kapelice na središnji oltar, kojega su nosili bandašica i bandaš Dužijance 2007., Nevena Mlinko i Mario Tikvicki u pratnji „kraljica“ župe Marija Majka Crkve te mladih odjevenih u bunjevačku narodnu nošnju. Riječi pozdrava hodočasnicima iz Subotice i okolice, Bačkoga Monoštora, Sombora, Novoga Sada, Vajske i drugih mjesta uputio je biskup Pénzes, a osobito predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve na čelu s episkopom bačkim Irinejem Bulovićem, gradonačelniku Subotice Gézi Kucseri, dogradonačelniku Petru Kuntiću, generalnom konzulu Republike Hrvatske u Subotici mr. Davoru Vidišu sa suradnicima te predstavnicima političkih, društvenih i kulturnih institucija grada.
Govoreći o Marijinu uznesenju na nebo, kardinal Wetter u propovijedi je istaknuo kako prema tomu cilju i mi trebamo usmjeriti svoj život, pitajući se odmah zatim činimo li to u sadašnjemu vremenu ili smo zadovoljni onime što nam nudi ovaj svijet. Pri tom je naznačio kako nam ono odlučujuće svijet ne može dati, a to je Bog. „Potpunu sreću ne možemo naći u ovomu svijetu. Naša sreća bit će ispunjena tek u tomu da budemo kod Boga, da budemo ondje gdje je Marija već sada“, rekao je propovjednik nadodavši kako nas prema tom cilju svojom majčinskom brigom vodi upravo Marija. „Dopustimo biti vođeni Marijinom majčinskom rukom i usmjerimo naš život prema njegovu ispunjenju kod Boga. Pri tom ne zaboravimo ispunjavati svoje obveze u ovomu svijetu. Pogled prema nebeskom ispunjenju ne čini nas slijepima za ovaj svijet. Naprotiv, on nam omogućava sagledati svijet u pravomu svjetlu. On nam također daje i snagu činiti pravo i izići na kraj sa svim kušnjama, a tako i sa smrću. Ne zaboravimo da onaj koji vjeruje vidi dublje, tko vjeruje vidi šire“, zaključio je kardinal Wetter.
Pozdravljajući na kraju misnoga slavlja sve nazočne, episkop Irinej izrazio je radost što smo i ove godine sabrani u ime Bogorodice koja se jednako štuje u Pravoslavnoj i Katoličkoj Crkvi. Pri tom je istaknuo kako se naša svijest o odgovornosti za svjedočenjem imena Gospodnjeg u ovomu svijetu ogleda u riječima sv. Pavla upućenim Korinćanima koji nas poziva da bdijemo postojani u vjeri te da sve naše bude u ljubavi Kristovoj. Nakon misnoga slavlja vjernici su štovanje Gospinu liku iskazivali poljupcem, pjesmama i molitvom. Na sam dan proštenja u jutarnjim je satima slavljena i dvojezična sveta misa te biskupska sveta misa na mađarskom jeziku, a u poslijepodnevnim satima i sveta misa za bolesnike, stare i nemoćne koju su organizirali djelatnici Caritasa Subotičke biskupije. Središnju proslavu pjevanjem je uzveličao zbor „Collegium Musicum Catholicum pod ravnanjem Miroslava Stantića. Misna slavlja na hrvatskom odnosno mađarskom jeziku na dan proštenja izravno je prenosio Radio Marija. Uoči samoga proštenja, 25. kolovoza održano je i tradicionalno bdjenje odnosno služba pokore i svjetla kojega je predvodio kardinal Wetter u zajedništvu s rektorom Svetišta mons. Kopilovićem, a na kojemu se okupilo više tisuća vjernika. Misno slavlje nakon toga predslavio je župnik subotičke katedrale Sv. Terezije Avilske mons. Stjepan Beretić, potaknuvši u prigodnoj propovijedi okupljene vjernike na molitvu Gospi za bolesne i za one koji pate zbog nepravde ili zato što su ostavljeni i nevoljeni te da nam Gospodin svima pošalje glasnike svoje utjehe i isprosi nam dar da jedni drugima i sami budemo anđeli ohrabrenja i utjehe. Potaknuo ih je također i na molitvu Gospi da nam isprosi od Boga srce koje je uvijek spremno pomoći čovjeku patniku, srce uvjereno da ni jedan križ nije uzaludan te srce koje vjeruje u uskrsnuće. U tom je smislu naznačio kako nam bunarićka noć poručuje da osim Velikog petka ima i uskrsna noć jer patnja, muka, umiranje i smrt nije svršetak.
Za središnju proslavu vjernici su se pripravljali i trodnevnicom od 22. do 24. kolovoza. Prvoga dana bila je molitva krunice i služba riječi, drugoga dana svečani pjevani marijanski Akathistos i propovijed, dok je trećega dana bila propovijed i pobožnost križnoga puta. Bunarićkim proštenjem je završena proslava Dužijance 2007.
Željka Zelić

23 2007
NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA VII. RAZRED

Nastavni plan i program katoličkog vjeronauka u 7. razredu osnovne škole možete pogledati ovdje. Podsjećamo da se nastavni planovi i programi za ostale razrede nalaze ovdje .

21 2007
SUBOTICA: PROSLAVA BLAGDANA SV. ROKA

Misnim slavljem kojega je na blagdan sv. Roka, u četvrtak 16. kolovoza, u subotičkoj istoimenoj župi predslavio beogradski nadbiskup i metoropolita mons. Stanislav Hočevar zajedno sa župnikom ove župe preč. Andrijom Anišićem i nekoliko svećenika Subotičke biskupije proslavljeno je župno proštenje.
Govoreći o važnosti obiteljskoga života, nadbiskup Hočevar posebno se u propovijedi obratio roditeljima kao nositeljima života ističući da ne mogu radosno služiti životu ako ponajprije ne susretnu beskonačno svetoga Boga. „Tko može biti roditelj, tko može biti otac i majka, tko može služiti životu?“, upitao se nadalje propovjednik, odgovarajući da to može samo onaj koji je otkrio da je središte svega Božja ljubav! „Ljubav je uvijek konkretna, ona uvijek rađa i uvijek je u službi života, ona je tek onda sretna ako vidi da se drugi rađaju, rastu i napreduju“, rekao je nadbiskup pozivajući roditelje na promicanje jedinstva u različitosti i različitost u jedinstvu, a što je kako je rekao „nemoguće bez iskustva križa“. U tom smislu upozorio je da će onaj koji želi susresti Boga i promicati jedinstvo uvijek imati razapete ruke kao Krist na križu, razapet između neba i zemlje, baš kao što ni roditelji ne mogu bez križa i svakidašnje razapetosti između obitelji i društvenoga života. No, „različitost u obitelji nije križ nego nam omogućava sasvim i potpuno razvijati svoje talente jer tek ondje gdje imamo priliku za križ imamo priliku stvoriti vlastiti identitet“, smatra nadbiskup Hočevar zaključujući da dok ne umiremo za druge i sami nemamo života.
Posebnost misnoga slavlja bila je i nazočnost desetak bračnih parova koji očekuju dijete budući da se proštenje sv. Roka u ovoj župi slavi i kao ”Dan trudnica”. Na kraju sv. mise mons. Hočevar svim trudnicama podijelio je posebni blagoslov kako to predviđa obrednik ”Blagoslovi”. Dodajmo kako je kao zadovoljština za grijeh pobačaja, u ovoj župi održano euharistijsko klanjanje, i to od srijede 15. kolovoza od 18 sati do četvrtka 16. kolovoza u 17 sati, kada su članovi VIS-a „Proroci“ održali zajedničko polusatno klanjanje „Hvalospjev životu“.
Nakon misnoga slavlja, nadbiskup Hočevar susreo se i s tridesetak mladih u dvorani župe Sv. Roka odgovarajući tom prilikom na njihova pitanja, s posebnim osvrtom na odgovornost mladih u sadašnjemu vremenu, u kontekstu približavanja Europskoj Uniji. Osim toga, bilo je riječi o obiteljskom životu i pripravi za isti te raznim drugim pitanjima s kojima se susreću mladi.
Željka Zelić

12 2007
KARDINAL THEODORE E. McCARRICK U SUBOTICI

Dužijanca - pouzdanje, ustrajnost i žar ljubavi


Svečana pjevana Večernja u katedrali

Umirovljeni washingtonski nadbiskup kardinal Theodore McCarrick, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar i biskup domaćin mons. dr. Ivan Pénzes sudjelovali su na svečanoj Večernjoj molitvi u subotu, 11. kolovoza u predvečerje subotičke Dužijance.
Sretan sam što ponovno mogu biti među vama – riječi su kojima je kardinal započeo svoje obraćanje vjernicima. Izvor te sreće je naša pripadnost velikoj obitelji Katoličke Crkve, i ma gdje bili u zajednici vjernika uvijek smo kod kuće – istaknuo je kardinal. Spominjući se svog skorog putovanja u Jeruzalem, riječima pslamiste molite za mir Jeruzalemov, pozvao je nazočne na molitvu za mir u cijelom svijetu. Mi koji smo u bliskoj prošlosti iskusili što znače razaranja i ratovi dužni smo nastaviti moliti da i drugi narodi postignu neophodnu slobodu, jer ima još puno onih kojima je i u današnjem svijetu taj veliki dar Božji uskraćen, rekao je kardinal.
U okviru svečane Večernje, koju je kao i proteklih godina predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, bandašica Nevena Mlinko i bandaš Mario Tikvicki pred oltar su donijeli ovogodišnju krunu, rad voditeljice slamarskoga odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnoga društva "Matija Gubec" iz Tavankuta Jozefine Skenderović, koja predstavlja dva srca, Isusovo i Marijino, kao dokaz povezanosti u jedno srce – naše srce! U našim crkvama vrlo se rijetko slave ovakve svečane večernje molitve. I ove godine bila je to prilika za sve nazočne da svojim aktivnim sudjelovanjem u pjevanju psalama dožive ljepotu ove liturgije, koja se sad već teško susreće izvan zidina redovničkih samostana. Katedrali zbor "Albe Vidaković" pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić vješto je vodio nazočne kroz pomalo zaboravljene melodije Gregorijanskog korala.


Misa zahvalnica

Misno slavlje u subotičkoj katedrali bazilici Sv. Terezije Avilske predslavio je umirovljeni washingtonski nadbiskup, kardinal Theodore McCarrick u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u R. Srbiji mons. Eugeniom Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom mons. Stanislavom Hočevarom, domaćim biskupom Ivanom Pénzesom, katedralnim župnikom Stjepanom Beretićem te dvadesetak svećenika Subotičke biskupije. Pozdravljajući napose ovogodišnjega gosta Dužijance, ali i predstavnike mjesne vlasti, republičke i pokrajinske državne vlasti, predsjednike nacionalnih vijeća, kulturnih i političkih institucija i organizacija, bandaše i bandašice te okupljene vjernike, biskup Pénzes poželio je da se svi osjete sabrani oko Božjega oltara kao zajednica jer, kako kaže II. vatikanski sabor, svi smo mi u dostojanstvu jednaki jer smo svi sinovi i kćeri Božje, a razlikujemo se po tomu što tko u toj zajednici služeći vrši, zaključio je biskup Pénzes.

* Pouzdanje, ustrajnost i žar ljubavi vrline potrebne za žetvu i slavlje Dužijance

Kad je dobro sjeme posijano, i kad smo mu osigurali svu potrebnu njegu, onda će Gospodin dodati sve što je potrebno za usjeve i za nas. Dobro je, da uvijek vjerujemo da je Bog među nama. Dobro je da imamo pouzdanja, istaknuo je kardinal McCarrick u propovijedi, govoreći o prvoj od tri vrline Dužijance. Kao drugu vrlinu potrebnu za uspješnu žetvu propovjednik je naznačio ustrajnost, ali onu ustrajnost koja je ukorijenjena u pouzdanje. Govoreći o ratarevoj ustrajnosti rekao je kako ona počiva u povjerenju i pouzdanju u Boga te na najjačem daru, na kršćanskoj kreposti ufanja. Kao posljednju vrlinu kardinal je naveo žar ljubavi kojega valja podijeliti s drugima jer samo onda kad ljubav iskažemo drugima osjetit ćemo da smo zahvaćeni Božjom ljubavi. Govoreći potom o slavlju Dužijance, propovjednik je rekao kako je ona u prvom redu radost, molitva i zahvala. Briga za kruh obvezuje ne samo zemljoradnika već i sve one koji mu mogu pomoći, upozorio je kardinal.

* Sjemenište će poslužiti kao tlo koje čeka na žetvu

Podsjećajući na važnost bogoslovije "Augustinianum", u koju je popodne istoga dana položen blagoslovljen temeljni kamen, kardinal je potaknuo nazočne na molitvu za buduće bogoslove i to tako da svatko od nas bude navjestitelj divote naše vjere govoreći o tomu kako Bog u Crkvi djeluje. Ovo sjemenište će poslužiti kao tlo koje čeka na žetvu. Neka se napuni velikim i plemenitim srcima. Neka se napuni hrabrim mladićima koji će se biti kadri oduprijeti bezvjerničkom sekularizmu današnjice. Neka se napuni mladićima koji bi bili spremni žrtvovati se poradi Boga. Neka se vaše sjemenište napuni mladićima iz obitelji nepokolebive vjere. Dao vam Bog obitelji koje će svoje sinove znati ohrabriti da ne žive samo za sebe već da se nepodijeljena srca predaju Bogu i bližnjima, rekao je kardinal zaključujući kako su radost, molitva i zahvala najbolji temelj za novo sjemenište jer su oni izazov kojega trebamo radosno "nositi" u sebi do kraja života.

* Obećavam vam da ću za vas uvijek moliti

Izražavajući svoju radost što je po treći puta u Subotici, kardinal je u propovijedi također posvjedočio da je ona divan grad s bogatom poviješću jer njegove građane, koji su prošli kroz teška vremena i velike patnje, odlikuje čvrsta vjera pa unatoč svim nedaćama koje su preživjeli i dalje javno i u svojim obiteljima njeguju svoju vjeru – svoju vjeroispovijest. U tom smislu obećao je da će za ovaj narod uvijek moliti Boga da ga prati svojim blagoslovom i da ga neprekidno obdaruje dobrim usjevima, bogatim žetvama i berbama. Obećavam vam da ću moliti Boga, da dobrim svećenicima, redovnicima i redovnicama blagoslovi ovu biskupiju, ovu zemlju, i ovaj čudesni kraj svijeta, zaključio je kardinal McCarrick govoreći dio propovijedi na hrvatskom jeziku.
U prinosu darova svi prigradski bandaši i bandašice prikazali su kardinalu McCarricku simbole svojih dužijanci. Bandašica Nevena i bandaš Mario na oltar su prinijeli hostije za misu zahvalnicu odnosno krunu ovogodišnje Dužijance – srce Isusovo i Marijino. Misa zahvalnica završena je svečanom pohvalnicom "Tebe Boga hvalimo" te euharistijskim blagoslovom. Pjevanje je i ove godine predvodio katedralni zbor "Albe Vidaković" pod ravnanjem s. Mirjan Pandžić.
Zvonik - Željka Zelić

U OKVIRU „DUŽIJANCE 2007.“ U BOGOSLOVIJU „AUGUSTINIANUM“ POLOŽEN BLAGOSLOVLJEN TEMELJNI KAMEN

Povijesni trenutak za Subotičku biskupiju i cijelu Crkvu

Nepunih godinu nakon blagoslova kamena temeljca za subotičku bogosloviju „Augustinianum“ i početka pripremnih radova, u okviru slavlja „Dužijance 2007.“ u nedjelju 12. kolovoza umirovljeni washingtonski nadbiskup, kardinal Theodore McCarrick zajedno s apostolskim nuncijem u R. Srbiji Eugeniom Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, domaćim biskupom Ivanom Pénzesom te desetak svećenika, u istu je Bogosloviju svečano položio spomenuti kamen temeljac. Istaknuvši kako je gradnja Bogoslovije povijesni trenutak za cijelu Subotičku biskupiju, ali i Katoličku Crkvu u cijeloj Srbiji te opću Crkvu, kardinal McCarrick izrazio je nadu da će ona posebno imati odjeka u misijskom poslanju Crkve. Pri tom je pozvao vjernike na ustrajnu molitvu za buduće svećeničke i redovničke kandidate, jer upravo „mi možemo biti sredstvo za svećenička i redovnička zvanja“, rekao je kardinal. Govoreći o važnosti Bogoslovije, nadbiskup Hočevar istaknuo je pak kako uz subotičku katedralu, biskupijsku zgradu i sjemenište „Paulinum“ ona predstavlja harmoniju u mjesnoj i metropolitanskoj sredini kao i unutar cijele Katoličke Crkve u Srbiji i susjednim zemljama, jer nije samo izvanjski znak, već govori o nevidljivomu odnosno onomu što nosi i što uzdržava vidljivo i sveprolazno da bi sve dobilo svoj smisao. Nadbiskup Hočevar također je potaknuo na molitvu za buduće svećenike kako bi cijela naša Katolička Crkva te vjerske zajednice iz Bogoslovije dobivale ljude koji bi bili snažni u istini, vjeri i ljubavi, koji bi uvijek imali oslonac svoga pokreta i dijaloga u crkvenom i društvenom životu.
Polaganju kamena temeljca među ostalim nazočili su ministar vjera R. Srbije dr. Radomir Naumov, subotički gradonačelnik Géza Kucsera, predsjednik Skupštine općine Subotica Saša Vučinić, članica općinskoga vijeća zadužena za obrazovanje Edit Molnár Pintér, konzulica Generalnoga konzulata RH u Subotici Iva Aranjoš, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” Mirko Ostrogonac, predsjednik Organizacijskoga odbora “Dužijance 2007.” Grgo Kujundžić i dr.
Podsjetimo, kamen temeljac bogoslovije „Augustinianum“ blagoslovljen je još prošle godine 27. kolovoza tijekom misnoga slavlja na Bunarićkom proštenju, a subotički biskup Ivan, apostolski nuncij u R. Srbiji Eugenio te beogradski nadbiskup Stanislav svečano su tada potpisali i bulu o blagoslovu kamena temeljca, dok su pripremni radovi za gradnju Bogoslovije simbolički započeli na sam blagdan sv. Augustina 28. kolovoza, a pravi radovi u studenom prošle godine.
Željka Zelić


Povratak na prethodnu stranicu Vrh stranice

 

Copyright © 2002 - 2006 Subotička biskupija - Sva prava zadržana. PHP code & design by Zoran Jurić.
Urednici Zoran Vojnić Tunić & Kovács Csaba.
Danas je
Vi ste posjetitelj broj: 1710806. Trenutačan broj posjetitelja: