BOGOSLOVNO SJEMENIŠTE

"AUGUSTINIANUM"

U SUBOTICI


 

Odlukom ordinarija Subotičke biskupije Msgr. dr. Ivana Penzeša, broj: 1330/2004. ustanovljeno je Bogoslovno sjemenište Subotičke biskupije. Kako ova nova ustanova, bitna za život i napredak Biskupije, nema vlastite zgrade, odlučeno je izgraditi prikladnu zgradu u sklopu objekata Biskupskog ordinarijata. Za izgradnju ovoga objekta Ordinarij je imenovao Komisiju za izgradnju u sastavu:

 

-         Mons. dr. ANDRIJA KOPILOVIĆ

-         Preč. JAKOB PFEIFER

-         Preč. LÁSZLÓ PÓSA

-         TOMO PEIĆ, dipl. ing. arh.

-         DRAGOLJUB BAJIĆ, dipl. ing. arh.

-         RÓBERT SZABADOS, pravnik

-         ZORAN VOJNIĆ TUNIĆ

 

Komisija je svoju prvu sjednicu održala 13.07.2005. godine u domu Biskupije.

 

* * *

 

23.12.2005. - g. Zoran Vojnić Tunić, član Komisije za izgradnju Bogoslovnog sjemeništa "Augustinianum", predao je subotičkom biskupu, mons. dr. Ivanu Penzešu sve građevinske dozvole koje omogućuju početak izgradnje nove zgrade Bogoslovnog sjemeništa.

 

 

* * *

 

        29.05.2006. - Suboticu je posjetio p. Dietger Demuth CSsR, predsjednik Renovabisa, fondacije koja je jedna od najvećih podupiratelja izgradnje Bogoslovije „Augustinianum“. P. Demuth je pogledao teren gdje će biti izgrađen ovaj objekt, te nastavio svoj put prema Beogradu na otvaranje obnovljene zgrade beogradske Nadbiskupije.

 

 

 

* * *

 

        01.08.2006. - Bogoslovi Subotičke biskupije koji se nalaze na odmoru, imali su radnu akciju premještanja biskupijske biblioteke u prostorije Teološko-Katehetskog instituta, pošto je ova - stara zgrada biblioteke – predviđena za rušenje zbor početka radova na izgradnji Bogoslovije „Augustinianum“.

 

 

 

* * *

 

        27.08.2006. - Na Bunarićkom Proštenju blagoslovljen je temeljni kamen Bogoslovije „Augustinianum“. Bulu su potpisali mons. Eugenio Sbarbaro, Apostolski Nuncij u Beogradu, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski i mons. dr. Ivan Penzeš, biskup subotički. 28. kolovoza, na blagdan svetog Augustina, počela je izgradnja.

 

 

* * *

 

25.09.2006. - Suboticu je posjetio kardinal Theodor McCarrick iz Washingtona. Susreo se s biskupom Ordinarijem, mons. dr. Ivanom Penzešom, koordinatorom projekta Bogoslovija-Augustinianum dr. Andrijom Kopilovićem i gradonačelnikom Gezom Kučerom. Kardinalu su predstavljeni projekti i planovi, a ovaj posjet je od izuzetne važnosti pošto je poznato da je kardinal McCarrick član Vijeća CRS-a (Catholic Relief Services) koji također planira materijalno pomoći ovaj projekt.

 

 

* * *

 

Studeni 2006. - Lijepo vrijeme omogućilo je početak radova po planu.

 

 

* * *

 

Kolovoz 2007. - U BOGOSLOVIJU „AUGUSTINIANUM“ POLOŽEN BLAGOSLOVLJEN TEMELJNI KAMEN
        Nepunih godinu nakon blagoslova kamena temeljca za subotičku bogosloviju „Augustinianum“ i početka pripremnih radova, u okviru slavlja „Dužijance 2007.“ u nedjelju 12. kolovoza umirovljeni washingtonski nadbiskup, kardinal Theodore McCarrick zajedno s apostolskim nuncijem u R. Srbiji Eugeniom Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, domaćim biskupom Ivanom Pénzesom te desetak svećenika, u istu je Bogosloviju svečano položio spomenuti kamen temeljac. Istaknuvši kako je gradnja Bogoslovije povijesni trenutak za cijelu Subotičku biskupiju, ali i Katoličku Crkvu u cijeloj Srbiji te opću Crkvu, kardinal McCarrick izrazio je nadu da će ona posebno imati odjeka u misijskom poslanju Crkve. Pri tom je pozvao vjernike na ustrajnu molitvu za buduće svećeničke i redovničke kandidate, jer upravo „mi možemo biti sredstvo za svećenička i redovnička zvanja“, rekao je kardinal. Govoreći o važnosti Bogoslovije, nadbiskup Hočevar istaknuo je pak kako uz subotičku katedralu, biskupijsku zgradu i sjemenište „Paulinum“ ona predstavlja harmoniju u mjesnoj i metropolitanskoj sredini kao i unutar cijele Katoličke Crkve u Srbiji i susjednim zemljama, jer nije samo izvanjski znak, već govori o nevidljivomu odnosno onomu što nosi i što uzdržava vidljivo i sveprolazno da bi sve dobilo svoj smisao. Nadbiskup Hočevar također je potaknuo na molitvu za buduće svećenike kako bi cijela naša Katolička Crkva te vjerske zajednice iz Bogoslovije dobivale ljude koji bi bili snažni u istini, vjeri i ljubavi, koji bi uvijek imali oslonac svoga pokreta i dijaloga u crkvenom i društvenom životu.
        Polaganju kamena temeljca među ostalim nazočili su ministar vjera R. Srbije dr. Radomir Naumov, subotički gradonačelnik Géza Kucsera, predsjednik Skupštine općine Subotica Saša Vučinić, članica općinskoga vijeća zadužena za obrazovanje Edit Molnár Pintér, konzulica Generalnoga konzulata RH u Subotici Iva Aranjoš, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” Mirko Ostrogonac, predsjednik Organizacijskoga odbora “Dužijance 2007.” Grgo Kujundžić i dr.
        Podsjetimo, kamen temeljac bogoslovije „Augustinianum“ blagoslovljen je još prošle godine 27. kolovoza tijekom misnoga slavlja na Bunarićkom proštenju, a subotički biskup Ivan, apostolski nuncij u R. Srbiji Eugenio te beogradski nadbiskup Stanislav svečano su tada potpisali i bulu o blagoslovu kamena temeljca, dok su pripremni radovi za gradnju Bogoslovije simbolički započeli na sam blagdan sv. Augustina 28. kolovoza, a pravi radovi u studenom prošle godine. (Željka Zelić)

 

       

 

* * *

 

Kolovoz – 2007 - Mons. Robert Zollitsch, nadbiskup iz Freiburga posjetio je subotičku biskupiju, gradilište Bogoslovnog sjemeništa „Augustinianum“ i malo sjemenište Paulinum.

Na slici s lijeva: g. Géza Kucsera, gradonačelnik Subotice, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, mons. Robert Zollitsch, nadbiskup freiburški, mons. Josip Mioč, rektor sjemeništa i gimnazije „Paulinum“, mons. dr. Ivan Penzeš, biskup subotički i mons. dr. Andrija Kopilović, koordinator gradnje bogoslovije „Augustinianum“.

 

 

* * *

 

Svibanj 2008. - Završena je spolja fasada zgrade bogoslovije "Augustinianum".

Više slika možete vidjeti ovdje.