Aktualnosti
Povijest
Bula
Biskup
Mapa biskupije
Središnje ustanove
Katedrala
Župe i svećenici
Školstvo
° TKI
° Paulinum
° Školski vjeronauk
° Augustinianum
Redovnici i redovnice
Caritas
Kršćani zajedno
Svetac tjedna
Duhovno štivo
Foto galerija
Knjiga dojmova
Linkovi

Hosanafest

Vjeronauk

Za vjeroučitelje

Nakon okruglog stola u Palaci federacije u svibnju 2001. bilo je jasno da se pristupilo ozbiljno promatranju uvodenja vjeronauka kao predmeta u državne škole. Na okruglom stolu su bili prisutni i Muslimani sa Sandžaka i iz Beograda, Rimokatolici, Protestanti i Židovi. Predstavnici triju ministarstava tj. savezno i republicko ministarstvo vjera i republicko ministarstvo prosvjete i sporta.
Na drugom susretu u Palaci federacije se dogovorilo o modelu ulaska vjeronauka kao predmeta u državne škole. Prisutni su bili oba ministra vjera i svi predstavnici Crkava i vjerskih zajednica. Izabran je ovakav model: vjeronauk je izborni konfesionalni predmet koji nakon izbora postaje obvezatan. Alternativa mu je etika. Ulazi u redoviti školski sistem s jednim satom tjedno i to postepeno. Za školsku godinu, 2001/2002. samo u prvi razred osnovne škole i prvi srednje. Nije se pristalo za peti razred osnovne škole, jer bi trebalo poci s Planom i programom za taj razred a bez potrebnoga predznanja. Dogovoreno je da se do 30. svibnja izrade konfesionalni planovi i programi za svih dvanaest godina školovanja. Nakon susreta biskupa 18. lipnja Plan i program je prihvacen na BK SRJ uz male korekcije i predan je Ministarstvu vjera da ga proslijedi na uvid i prihvacanje Ministarstvu prosvjete i sporta.
Nakon tih susreta su se stvari brzo odvijale, tako da je premijer Vlade R. Srbije, g. Zoran Đindić 04.07.2001. godine bio na susretu s clanovima Sinoda SPC, a 05.07.2001. godine sve vjerske zajednice pozvao k sebi i pred ministrima vjera sa suradnicima i ministarstvom prosvjete sa suradnicima priopcio odluku Vlade da se vjeronauk kao školski predmet na teritoriju Republike Srbije uvodi od 1. septembra 2001. godine. Vjerske zajednice preuzimaju kadrovska pitanja, sadržaj predmeta i izradu udžbenika, a Ministarstvo osigurava prostor, vrijeme i nacin izvodenja vjeronauka u državnim školama. Ministar prosvjete je cjelu odgovornost za taj predmet prebacio na vjerske zajednice. Na tom susretu je oformljena Vladina komisija za program i provedbu vjeronauka u školi (po jedan) iz svake vjerske zajednice, zatim iz republickog ministarstva vjera i predstavnici Ministarstva prosvjete i sporta.
Na svim susretima katolicki doprinos i stav je bio ovaj:

  1. Vjeronauk je izborni predmet i konfesionalni. Nakon izbora postaje obvezatan. U prva cetiri razreda se ne ocjenjuje brojem nego opisno a ocjena ne ulazi u prosjek.
  2. Predavaca vjeronauka imenuje biskup (vjerski poglavar) za svoje podrucje. Predlaže Ministarstvu prosvjete i sporta njegovo zaposlenje. Radi prema vlastitom planu i programu koji uz BK SRJ prihvaca i Ministarstvo prosvjete i sporta.
  3. Za vjeroucitelje se traži strucna sprema (visoka) da ne bi osjecali inferiornost u nastavnickom zboru i da bi mogli izvoditi vjeronauk kvalitetno. Vjeroucitelj ne može biti osoba koju nije provjereno preporucio župnik ili netko tko poznaje kandidata. Medutim u nedostatku kadra zatraženo je prijelazno vrijeme osposobljavanja potrebnoga kadra na Teološko-katehetskom institutu

Katolicka Crkva ima za sada dovoljan broj kateheta i katehistica, a ocekivati je da ce se u narednom periodu upisati veci broj na Teološko - Katehetski Institut, jer je viša i visoka školska sprema uvjet za ulazak u školu.
Nažalost nije se išlo kako je dogovoreno pa se podigla teška "kampanja u medijima", te je na pocetku školske godine 2001/2002 bila mogucnost upisa: vjerska nastava, gradansko vaspitanje, oba ili ništa. Unatoc svega toga u novembru se ušlo u škole uz ove rezultate: U postotcima na vjersku nastavu u prvom osnovne je upisano 53% djece a u srednju školu 29%. U meduvremenu je u Parlamentu izglasan zakon po kojemu je vjeronauk obvezatan predmet kao izborni sa alternativom gradanskog vaspitanja. Za ocekivati je da ce biti daleko veci broj upisanih.
Izraden je udžbenik za prvi i drugi razred osnovne škole, kao i udžbenik za prvi razred srednje škole.


Povratak na prethodnu stranicu Vrh stranice

 

Copyright Š 2002 - 2006 Subotička biskupija - Sva prava zadržana. PHP code & design by Zoran Jurić.
Urednici Zoran Vojnić Tunić & Kovács Csaba.
Danas je
Vi ste posjetitelj broj: 1782158. Trenutačan broj posjetitelja: