Aktualnosti
Povijest
Bula
Biskup
Mapa biskupije
Središnje ustanove
Katedrala
Župe i svećenici
Školstvo
° TKI
° Paulinum
° Školski vjeronauk
° Augustinianum
Redovnici i redovnice
Caritas
Kršćani zajedno
Svetac tjedna
Duhovno štivo
Foto galerija
Knjiga dojmova
Linkovi

Hosanafest

Župe i svećenici

Sv. Terezija


Mjesto: Subotica
Arhiprezbiterat: Katedralni
Dekanat: Subotica – Stari Grad

Župa je stara. Ne navodeći izvor kalačko-bački šematizmi pa tako i subotički tvrde da se župa prvi put spominje 1446. godine. Prvi pisani spomen župe je iz 1497. godine, kad se spominje župnik Luka. Na području župe su djelovali franjevci od kraja 17. stoljeća. Župa je ponovo ustanovljena 1710. godine, i povjerena je franjevcima. U subotičkoj tvrđavi su franjevci uredili kapelu, a 1736. crkvu. Od 1773. godine župom upravljaju svjetovni svećenici. Današnja stolna bazilika svete Terezije je građena od 1773. do 1797. godine. Crkva je dugačka 61, široka 26, a visina lađe iznosi 19 metara. Zvonici su visoki 64 metra. Posljednjeg desetljeća 19. stoljeća crkva je oslikana, obogaćena vitražima, novim kipovima, orguljama, te proširena dvjema križnim lađama i sakristijama. 8. lipnja 1894. godine svečano je posvećena.. Nakon temeljite obnove, 1966. godine je preuređeno svetište i postavljen novi oltar prema propisima Drugog vatikanskog sabora. O 200. godišnjici polaganja kamena temeljca, 14. X. 1773. godine crkva je ponovno posvećena. Crkva ima šest zvona. Najveće je teško 3000 kg, a najmanje 102. Matice se vode od 1687. Na području župe se nalazi kapela svetoga Roka iz 1738. godine. Današnji je izgled dobila 1884. godine. U biskupskom domu je kapela svetoga Pavla, u sjemeništu Fatimske Gospe i u svećeničkom domu svetoga Josipa.
Gornji podaci su iz šematizma Subotičke biskupije iz 1968. godine. Dopunio ih je župnik Beretić 2002. godine.
Jezik bogoslužja je: hrvatski i mađarski.
Web stranica župe Svete Terezije Avilske
Broj vjernika: ~ 14.000

Župnik: Msgr. Stjepan Beretić
Mjesto rođenja: Sombor
Datum rođenja: 04.06.1947.
Mjesto ređenja: Sombor
Datum ređenja: 17.02.1974.

Msgr. Stjepan Beretić

Biografija:
U rodnom gradu je završio osnovno školovanje, gimnaziju u biskupskom sjemeništu Paulinum u Subotici 1966. godine. Diplomirao je na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu 5. veljače 1974. godine. Tema diplomskoga rada je «Povijest somborske župe Presvetog Trojstva do kraja 19. stoljeća». Osim materinskog, hrvatskog jezika govori mađarski, njemački, a služi se i slovačkim jezikom. Dne 17. veljače 1974. godine ga je za svećenika u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Somboru subotički biskup Matija Zvekanović. Kao župni vikar djelovao je u župi svetih anđela čuvara u Kanjiži, u katedralnoj župi u Subotici. Zatim je najprije bio upravitelj župe, pa župnik u Baču, Tovariševu i Deronjama. Od 1985. godine je župnik župe stolne bazilike svete Terezije u Subotici. Dvije godine je upravljao i župom svetih apostola na Kelebiji. Pored svojih župničkih dužnosti obavlja i brojne službe u biskupiji. Bio je dekan dekanata Stari grad u Subotici, arhiprezbiter Podunavskog, Bačkog arhiprezbiterata. Trenutno je katedralni arhiprezbiter, biskupski vikar i biskupski savjetnik. Djelovao je i u više biskupijskih vijeća. Obavljao je službu cenzora, suca i odvjetnika ženidbenog suda, ispitivač je na prosinodalnim ispitima, deputat za sjemenište, predavač za pastorlano bogoslovlje i župnu administraciju na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Suradnik je katoličkog lista «Bačko klasje» i «Zvonik». Suradnik je i jedan od prvih članova Instituta «Ivan Antunović». Urednik je i suradnik godišnjaka Subotička Danica. Sudjelovao je u više znanstvenih skupova uglavnom predavanjima s povijesnim temama. Na poticaj svećenika Hrvata i uz izdašnu pomoć nekolicine svojih kolega sastavio je molitvenik «Slava Božja», koji je 1996. godine izdao Institut «Ivan Antunović». Član je i Hrvatskog akademskog društva u Subotici od njegovog osnutka. 30. prosinca 1998. godine je promaknut za kapelana Njegove Svetosti.

Kapelan:

Vlč. Paskó Csaba je rođen u Subotici 25.04.1975. godine. Osnovnu školu je završio u Bajmoku, a gimnaziju "Paulinum" u Subotici. U isto vrijeme kao izvanredan učenik završava muzičku školu, a uči glazbu kod sljedećih profesora: Márte Kókai Deli, Márije Székely Hényel, Józsefa Miócs-a i Gabrielle Égető.
Od 1994. godine, pored studija na Višoj teološkoj školi u Pečuhu, izvanredni je student na fakultetu "Jannus Pannonius" na odsjeku za dirigiranje u klasi prof. Auréla Tillai-ja (dobitnika Lisztove nagrade), i solo pjevanja te oblikovanje glasa kod dr. Endre-a Pillári-ja. Završio je Muzičku akademiju u Grazu 2004. godine, na odsjeku za crkvenu glazbu gdje je pored crkvene glazbe diplomirao i orgulje i dirigiranje. Dirigiranje je učio kod Josefa Doeller-a, dirigenta katedralne crkve u Grazu i Johannesa Prinza. Orgulje je završio kod Dr. Johanna Trummer-a.
Za svećenika je zaređen 2000. godine. Vrši službu župnoga vikara u župi stolne bazilike svete Terezije Avilske u Subotici, a od 2003. dirigent je zbora stolne bazilike i koordinator glazbenih događanja u katedrali. Za vrijeme studija stručno se usavršavao u Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Član je Međunarodnog društva himnologije (IAH).
Trenutno priprema magisterij iz gregorijanskog korala i dirigiranja kod profesora Dr. Franza Karla Prassl-a i Josefa Doeller-a.

Adresa: Harambašićeva 7, 24000 Subotica
Telefon: +381 (0)24 600-240
Email: beretic@tippnet.co.yu
Ova stranica je prikazana 4776 put(a).


Povratak na prethodnu stranicu Vrh stranice

 

Copyright © 2002 - 2006 Subotička biskupija - Sva prava zadržana. PHP code & design by Zoran Jurić.
Urednici Zoran Vojnić Tunić & Kovács Csaba.
Danas je
Vi ste posjetitelj broj: 1356593. Trenutačan broj posjetitelja: